top of page

AUDIOLÓGIA

megalogo_black.png

Mi a hallásvesztés?

Hallásvesztésről akkor beszélünk, amikor már nem érzékelünk bizonyos hangokat. Ez világszerte nagyon sok felnőttet érint, de gyakran már gyermekkorban is előfordul. Mivel fokozatosan alakul ki, fontos, hogy tisztában legyünk a hallásvesztés kezdeti tüneteivel.

 

A hallásvesztés gyakori jelei:

 • Gyakran kéri meg beszélgetőpartnerét, hogy ismételje újra, amit mondott

 • A TV-t olyan hangosan nézi, ami már zavaró lehet mások számára

 • A zajos helyeken nehezen érti a beszélgetéseket

 • Nehezen hallja, érti a nők és a gyermekek beszédét.

 • Úgy érzi, mindenki motyog.

 • Nem érti jól a telefonbeszélgetést.

 • Kerüli azokat a társasági szituációkat, amelyeket egykor kedvelt, örömmel töltötték el.

 • Zúg, cseng a füle.

 • Mások hívják fel figyelmét arra, hogy romlott a hallása.

 

Miért fontos törődnünk a hallásunkkal?

A hallásvesztés hatással van érzelmi világunkra, a fizikai és a szellemi egészségünkre, ezáltal azt mondhatjuk, hogy hatással van egész életünkre. Ezért nem tehetjük meg, hogy probléma esetén nem foglalkozunk vele. 

 

Mit tehet, ha úgy érzi, probléma van a hallásával?

Keresse fel az Önhöz legközelebbi hallásszalonunkat és egyeztessen időpontot vizsgálatra audiológus szakemberünkhöz, illetve fül-orr-gégész szakorvosunkhoz.

Mi történik a hallásvizsgálat során?

A hallásvizsgálat során az audiológus szubjektív vizsgálatok segítségével határozza meg hallásvesztése és beszédértése mértékét. A fül-orr-gégész szakorvos a fül és a hallójárat állapotát diagnosztizálja.

Az audiológiai vizsgálat alkalmával egy hangszigetelt kabinban felmérésre kerül, hogy hol van az a legalacsonyabb hangerőszint, amelyet biztonsággal meghall a páciens, illetve az audiológus megvizsgálja azt is, hogy különböző intenzitáson lejátszott beszédhangot milyen mértékben tud visszaismételni.

Hallásszűrő vizsgálat nem csak hallásvesztéssel élő emberek számra javasolt. Érdemes évente szűrővizsgálatra ellátogatni, ha zajos munkahelyen dolgozik, elmúlt 60 éves, vagy úgy érzi hallásával kapcsolatban panasza van.

Miért fontos hallókészüléket hordani?

Az élet számos területén érzékelnek javulást azok a pácienseink, akik hallásvesztésük korrigálása érdekében a megfelelő hallókészüléket kapják és azt az audiológus javaslata szerint viselik is. Rendelőinkben személyre szabottan választjuk ki Önnel közösen a hallásvesztése típusának, mértékének megfelelő hallókészüléket, szem előtt tartva személyes igényeit, az életvitelét. A kiválasztott készülékeket a vizsgálati eredmények alapján finom-hangoljuk az Ön hallásához annak érdekében, hogy a lehető legjobb hallásélményt tudjuk nyújtani. A legújabb technológiáknak köszönhetően, a modern hallókészülékek összekapcsolhatóak a mobiltelefonnal is és akár a távolból is tudja az audiológus állítani őket!

 

Mi várható a hallókészülékek rendszeres viselése eredményeként?

Betartva az audiológus hallókészülék viselésre szóló tanácsait, Javulást várhatunk nem csak a különböző, bennünket körülvevő, szinte elfelejtett hangok újra érzékelésében, de a beszéd megértése is idővel egyre könnyedebbé válhat. Bátrabban kapcsolódhat újra a korábban kedvelt társasági élethez, hiszen érteni fogja, hogy mit mondanak mások, újra jó érzéssel kapcsolódhat be a beszélgetésekbe. Könnyebbé válik szeretteivel, a családdal, a környezetével való kapcsolattartás. Magabiztosabbnak fogja érezni önmagát a mindennapokban. Bátrabban indul otthonból, ha ügyet kell intéznie.

 

Az agy képes elfelejteni a beszédet a rossz hallás következtében. Viszont, nagyon jó tulajdonsága, hogy megfelelő támogatás mellett akár vissza is tud emlékezni, szinte újra tanulni a hallókészülékek segítségével. A kisgyermekek hangja, az óra ketyegése, a ventilátor zúgása, a természet hangja, mint a madárcsengés, a szél vagy a tenger hangja ismét hallható lesz. 

 

Milyen típusú hallókészülékek érhetők el?

Az elérhető hallókészülékek körét vizsgálva kétfajta készülék típust emelünk ki. A hallójárati készülékek körét, ezek a fülben viselve működnek, a másik csoport a fül mögötti készülékek, amelyeknél a készülék teste a fülkagyló tövében, a fül mögötti területre illeszkedik, a hang pedig egy vékony szálon kerül a hallójáratba. A hallókészülékek több apró főalkatrészből állnak, közülük az egyik legfontosabb egy apró mikrofon, amely a környezeti- és a beszédhangokat a beállításoknak megfelelően felerősítik. A modern zajkezelésnek köszönhetően a beszédkiemelés segít abban, hogy a mindennapi élet részét képező környezeti zajok kevésbé legyenek zavaróak társalgás közben. Így a halláscsökkenéssel élő személyek is képesek újra teljes magabiztosan részt venni a társasági életben.

 

Alkalmassági hallás- és egyensúlyvizsgálat

 

Az egyensúlyvizsgálat egy olyan orvosi vizsgálat, melynek célja az egyensúlyérzék és az egyensúly kontroll funkcióinak értékelése. Az egyensúlyvizsgálatot többnyire idős embereknél végzik, akiknél nagyobb a valószínűsége az egyensúlyzavaroknak, valamint más betegségeknek, mint például a Parkinson-kór, Vertigo, vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásai. Mindazonáltal munkáltató kérésére a vizsgálatot alkalmassági szempontból is elvégezhetik. A vizsgálat során a pácienseknek különböző feladatokat kell elvégeznie, mint például: két lábon állás nyújtott kézzel, vagy a két láb egyikén állás. Az orvos ezek után figyelembe véve a beteg egyensúlyérzékét, a kézmozdulatokat és a szemmozgásokat megállapítja, hogy az egyensúlyzavarok jelei felismerhetők-e. Az egyensúlyvizsgálat fontos az egyensúlyzavarok korai felismeréséhez és kezeléséhez. Az alkalmassági vizsgálatok része a hallásvizsgálat, amely képet ad milyen a hallás, van-e esetlegesen bármely frekvenciatartományban halláscsökkenés.

ISMERJEN MEG MINKET!


Nagy tapasztalattal rendelkező fül-orr-gégész és audiológus szakorvosaink,  valamint asszisztenseink segítenek abban, hogy a gyermekek és felnőttek  egyaránt megtalálják a legjobb hallásélményt nyújtó hallókészüléket. A 24 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Mega Hallásgondozó Szalon vezető audiológusa, Kisné Kotogán Zsuzsanna hűséges klientúrájával és több  ezer értékesített hallókészülékkel a háta mögött ad tanácsot mindenkinek.


A VIZSGÁLAT MENETE
A következőkben minden vizsgálatunkkal kapcsolatos kérdésére választ kaphat!


Mennyi ideig tart egy hallásvizsgálat?
A hallásvizsgálat időtartama körülbelül 20-30 perc.


Ki végzi a hallásvizsgálatot?
A hallásvizsgálat mindig a fül-orr-gégész szakorvos és az audiológus közös  munkája. Tudnia kell, hogy a hallásvizsgálatot minden esetben személyre  szabjuk. Csak és kizárólag kiváló felkészültségű hallásspecialista  szakemberekkel dolgozunk, akik a legnagyobb odafigyeléssel végzik el  a fájdalommentes vizsgálatot.


Fájdalmas-e egy hallásvizsgálat?
A hallásvizsgálat teljesen fájdalommentes.


Mit kell tennem, hogy részt vehessek az ingyenes hallásvizsgálaton?
Nincs más dolga mint:

 • Egyeztessen időpontot.

 • Hozza magával személyi igazolványát és TAJ kártyáját.

 • Jöjjön el a szűrésre, ahol megvizsgáljuk a hallását!


Valóban szükségem van hallókészülékre?
Az utóbbi időben úgy érzi, hogy nem hall és nem ért mindent megfelelően? Vagy talán mindig is voltak hallásproblémái? Itt megtudhatja, hogy milyen jelek  utalnak a nagyothallásra, és mikortól ajánlott hallókészüléket használnia.  Továbbá az is kiderül, hogy mindkét fülén szükség van-e hallókészülékre

Szakrendelésben dolgozó orvosaink

DSC02925-2.JPG

Dr. Madani Shahram

AUDIOLÓGUS

bottom of page